Царичето – билка № 1 при женските заболявания

Даниела Минчева Написана от 

(9 гласа)
Царичето – билка № 1 при женските заболявания Избрана

Царичето  или шапиче расте предимно по горски пътища, по високите места на склонове и влажни ливади. Растението има седем до девет дялови листа с формата на полукръг, здраво, не твърде високо стебло и едва забелижими, жълтозелени цветове, които могат да се видят от април до юни, но и по-късно.

Понякога листата на царичето се разстилат по земята и на сутринта в средата им се показва блестяща като перла капчица роса. От растението се събира цялата лилка през време на цъфтежа, по-късно само листата и всичко това се разстила на в прохладна стая да съхне.
Растението се слави предимно като билка за жените. Царичето оказва благоприятно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздейства положително върху периода през настъпващия пубертет. Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец (смесени в равни количества) оправят нещата.
Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. При изваден зъб билката е едно от най-препоръчителните средства: след многократни изплаквания с него раната зараства за един ден. Той отстранява слабост на мускулите и ставите и помага при малокръвие.
Царичето е голям помощник при увреждания след раждане, при отпускане на корема  у жените, които са имали тежки раждания или при склонност към спонтанни аборти за закрепване на плода и усилване на матката. Такива жени би трябвало да започнат да пият от третия месец чай от цариче. Той е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. При последно споменатите случаи на ден се пият на глъдкичетири чаени чаши чай, който по възможност се приготвя от прясно набрани билки.
Предците ни са използвали растението като билка за рани – вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Един швейцарски пастор на име Кюнцле възхвалява качествата на билката: „Две трети от всички операции на жените биха били напълно излишни, ако тази билка - Цариче се употребяваше на време и по-продължително, тъй като тя лекува всички коремни възпаления, треска, изгаряния, загнояване, язви и херния. Всяка родилка би трябвало да пие доста от нея в продължение на 8-10 дни. Така някои деца щяха да си имат майки, а сломения вдовец жена, ако познаваха този божи дар. Външно, надробено и наложено, царичето лекува рани, бодежи, срязвания, изгаряния. Деца, които въпреки доброто хранене, имат слаби мускули, заякват след продължителна употреба на този чай.”
Царичето, което расте по високите места, се нарича сребърно цариче, тъй като долната страна на листата му са сребристи. Сребърното цариче се използва особено при затлъстяване. Две до три чаши на ден се отразяват много добре. Той показва и добри резултати при безсъние.
Диабетиците би трябвало да пият често от него. Подобрява кръвната захар и действа добре на панкриаса.
Това висококачествено лечебно растение се прилага успешно при мултиплена склероза.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ: ЕДНА ПРЕПЪЛНЕНА ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА С БИЛКИ САМО СЕ ПОПАРВА В 250 МЛ ГОРЕЩА ВОДА И СЕ ОСТАВЯ ДА ПОКИСНЕ. СЛЕД КОЕТО СЕ ИЗПИВА НА МАЛКИ ГЛЪТКИ.
БИЛКОВ КОМПРЕС: ЕДНА ШЕПА ПРЕСНИ БИЛКИ СЕ ИЗМИВАТ, ВЪРХУ ДЪРВЕНА ДЪСКА СЕ СТРИВАТ С ТОЧИЛКА И СЕ НАЛАГАТ НА БОЛНОТО МЯСТО.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ПРИРОДАТА!