Eньовчето предпазва от ракови заболявания и ни прави по-млади

Даниела Минчева Написана от 

(13 гласа)
Eньовчето предпазва от ракови заболявания и ни прави по-млади Избрана

Бялото еньовче (Galium mollugo) или „лепка”, има жълтеникаво-бели нежни цветове. Има медовиден, тръпчив мирис и се среща много често по ливади. Достига от 50 см до 120 см. Еньовчето във всичките си разновидности е със силни лечебни сили. Растящото в големи количества лековито растение тъне за жалост все повече в забрава. Но тъкмо на него трябва да се обърне по-голямо внимание във времето, в което раковите заболявания се разрастват все повече.

Тук трябва да подчертаем също, че лечебната сила на пресните растения е значително по-голяма и че при тежки заболявания прилагането им в прясно състояние е задължително. Свежи леторасли от бяло еньовче могат да се намерят и през зимата под суха трева, където няма сняг.

Чаят от еньовче пречиства бъбреци, черен дроб, панкреатична жлеза и далак. Страдащите от нарушени лимфни жлези трябва всеки ден да пият този чай. Той помага и при малокръвие, водянка и болки в страните. Този чай, приложен външно, действа много бързо при всякакви кожни заболявания, рани и комедони. Използвайки го за миене на лицето, той стяга повяхнала кожа. С успех се използва и прясно изцеденият сок, когато той ежедневно се намазва и се оставя да засъхне върху заболели места по кожата.

Народната медицина препоръчва еньовчето и при епилепсия, истерия, хорея, нервни болести задържане на урината и при болки, причинени от пясък и камъни. Чаят помага и срещу гуша и заболявания на щитовидна жлеза, ако всеки ден с него се правят гаргари.
Как се прави запарка за гаргари?
Билката се попарва и както е топла запарката, се правят много пъти на ден дълбоки гаргари.
Гаргара и промивки с чай от еньовче помагат бързо при схващане на гласните връзки.
Билката е ефикасно средство и при много тежки бъбречни заболявания или загнояване на бъбреците даже когато всички други средства не помогнат. Еньовчето е особено ефикасно, когато се смеси в равни части с горски енчец и жълта мъртва коприва. Въздействието му се вижда много бързо. Билката само се запарва и от него се изпива първо половин чашка на гладен стомах - 30 минути преди закуска, а останалото количество се изпива на глътки през деня. При тежки заболявания се пият четири чаши дневно. Лечението продължава поне един месец.

Еньовчето много помага при жени с оплаквания в матката.
Приема се като запарка. По четири чаени чаши дневно, на гладно.

Цъфтящото бяло еньовче се препоръчва и до против всякакъв вид рак. Особено ефективно действа при рак на устната кухина, като се правят постоянни гаргари, колкото по-често на ден, толкова по-резултатно.
Препоръчва се една, ограничаваща рака, смес за чай от 300 г невен, 100 г бял равнец и 100 г коприва (1 1/2 литра на ден - по глътка на всеки 20 минути).
Мехлем от еньовче помага много успешно при ставни и кожни заболявания.

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка енювче се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.

Пресен сок: Прясно енювче се измива и както е мокро, се изстисква в сокоизстисквачка.

Приготвяне на мехлем: Прясно изцеденият сок се разбърква с масло или патешка мас със стайна
температура до каша и се слага на съхранение в хладилника.

Бъдете здрави и благословени!