Невенът – слънчевото цвете, преборващо най-коварните заболявания!

Даниела Минчева Написана от 

(21 гласа)
Невенът – слънчевото цвете, преборващо най-коварните заболявания! Избрана

Невенът се числи към онези растения, които помагат при ракови заболявания и язвени болести.

Среща се в почти всяка селска градина.
Среща се в градините по селата, понякога и по горските ливади в диво състояние.

Невенът достига от 30 до 60 см височина, цветовете му са от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата са сочни и лепкави на пипане.

Има различни негови разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни. Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.

В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната.
Невена, като кръвопрочистващо растение то е най-добрият ни помощник при инфекциозна жълтеница. На ден една до две чаши чай от него вършат чудеса. Невенът действа прочистващо, стимулиращо циркулацията и заздравяващо раните.
         Мехлемът от невен,  помага много бързо при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).
         Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. При това заболяване може да се прилага успешно и отварата от пресен невен. Ако някакво гъбично заболяване е обхванало влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и бани на половината тяло. За една баня са нужни 50 г изсушен или четири препълнени шепи пресен невен.
         Наред с мехлема човек трябва да си приготви и тинктура от невен. Тази тинктура, разредена с преварена вода, е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизливи, разтегляне на мускули, та даже и при гнойни и ракоподобни язви, при отворени места вследствие на пролежки, при отоци на тялото. Д-р Боон счита невена за най-важното лечебно средство при ракови заболявания, когато вече не може да се направи операция и препоръчва да се пие чай от невен продължителен период от време. Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата. Кървав белег може да изчезне, ако се маже продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок. Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна. Вътрешно невенът се прилага под формата на чай за заболявания на стомашния и чревен канал, при спазми и язви в стомаха, както и при възпаления на дебелото черво, водянка и пикаене на кръв. Този чай е чудесен помощник и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.
         Тъй като невенът показва добър успех и при инфекциозна жълтеница, той е чудесно лечебно средство и за чернодробните заболявания. Цветове, листа и дръжки от него се попарват с гореща вода, чаят се пие неподсладен. При гореспоменатите заболявания могат да се пият от три до четири чаши чай на ден - около една супена лъжица на всеки четвърт час. Изкарващо глистите средство се получава, когато се приготви чай от 1/4 литър вода и една супена лъжица с цветчета от невен. Сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста, чаената запарка лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. Редовното пиене на чая действа кръвопрочистващо. Миенето на очите с хладък чай, използвайки стъкленица за промивки, усилва зрението. При ракоподобни язви и тумори, за отворени ходила, гниене на костта, язви по бедрата, а също и при лоши, гноящи, незаздравяващи рани помагат промивки със запарка от невен и прешлица, смесени в равни части. На половин литър вода се взима една препълнена супена лъжица от тази смес. Две равни чаени лъжички цветчета от невен в чаша вода са благотворно пургативно средство.
         Корички в носа могат лесно да бъдат излекувани с мехлем от невен. Забележка: Ако някой има непоносимост към свинска мас, за приготвянето на мехлема може да използва и растителна мазнина. За да стане мехлемът при този начин на приготвяне по-мазен, към още топлото количество се прибавя малко олио.

ПРИЛОЖЕНИЯ:


Запарка:  Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 1/4 литър завряла вода и се оставя малко да покисне.

Бани на половината тяло:   Четири препълнени шепи пресни или 100 г изсушени билки за една баня

Миения:  На 1/2 л вода - една препълнена супена лъжица билки.

Тинктура:  Една шепа цветове се накисват в 1 л чиста ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или около 20º С топлина.

Мехлем:   Четири препълнени шепи невен (листа, стъбла и цветове) се нарязват на дребно. 500 г чревна мас от хранено с естествени храни прасе или хубава свинска мас се загрява като за пържене. В тази гореща мазнина се изсипва нарязаният невен, попържва се малко, разбърква се и се сваля от котлона. Съдът се покрива и се оставя един ден да престои. На следващия ден сместа леко се затопля, после се филтрира през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени, чисти съдчета.
Пресен сок:   Листа, дръжки и цветове се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка.

Рецептите на Мария Требен