Сироп, мармалад и вино от бъзак, за здраве!

Даниела Минчева Написана от 

(25 гласа)
Сироп, мармалад и вино от бъзак, за здраве! Избрана

Лечителят Петър Димков разказвал: “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъзак и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията...

И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъзак... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъзака така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

Бъзакът е разпространен е из цялата страна до 1800 m надморска височина. В билкарството се използва плодът и коренът.
Цветовете съдържат незначително количиство етерично масло, циногенен гликозид и захари; плодовете - антоцианови багрилни вещества, захари, валерианова, ябълчна и винена киселина, дъбилни вещества,смоли, пектин, витамин С и др. В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен. В корените се съдържат дъбилни вещества и танини.
Има диуретично, антимикробно и потогонно действие.

В книгите на народния лечител Петър Димков и в други различни публикации се посочва, че приготвен по определен начин, плодът на черния бъз има забележително противораково действие. Хора, загубили всякаква надежда, отписани от лекарите след операции и химиотерапии се завръщат към живота.

Плодовете на бъзака се берат само когато са съвсем узрели - септември!   Тогава те са с характерен тъмен, черен цвят.
ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОДОВЕ СА СИЛНО ОТРОВНИ!!!

 

Предлагам няколко здравословни рецепти с бъзак:

•    Сироп.


Плодът се измива добре, с вилица се оронват зърната от дръжките. Нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда, като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици. Не бива да е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно (за предпочитане в хладилник). Пие се по една супена лъжица 30 минути преди хранене, за деца се препоръчва по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

•    Мармалад от бъзак

Мармалада се приготвя по следния начин: плодът се измива и пресова. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава имунитетът.
“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”

•    Вино

Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

•    Сушени плодове

След набирането на плодовете, се разстилат на сухо и топло място и се изсушават за няколко дни.
 Приемат се по следния начин:
 Първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж.
Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувствате комфортно.
Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация, признаците за това са разтройство, гадене, сънливост.

Рецептите на Петър Дънов и Петър Димков