Пречистване с лечебното глухарче

Даниела Минчева Написана от 

(14 гласа)
Пречистване с лечебното глухарче Избрана

Taraxacum officinale го познаваме като, глухарче, радика, жълтурче, рукула и млечна пръчица. Глухарчето е едно от първите полски цветчета на пролетта. Цъфти от ранна пролет до ранна есен, на всички тревни площи. 

 

 

Това прекрасно лечебно цвете наред с минералните соли съдържа важни  лековити и градивни вещества, които са много необходими при обмяната на веществата. 

При хронични възпаления на черния дроб е препоръчително да се консумира ежедневно от 6 до 7  пресни дръжки. Помага при жълтеница и заболявания на далака.

При диабет се провежда двуседмичен курс на лечение, като се приемат по 10 свежи стъбълца на ден. Всеки ден се късат заедно с цветовете. Измиват се, отстраняват се цветните кошнички и суровите дръжки се сдъвкват бавно.

Лечението с глухарче помага за бързо възстановяване на жизнените сили не само при диабет. 

Този метод се прилага при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчката, при панкриатити. Благодарение на кръвопречистващото си действие жълтурчето помага при подагра и ревматизъм.

При възпаления на лимфни възли е хубаво да се приложи четири седмично приемане, на тези сочни дръжки, пак по 10 бройки на ден. 

Корените, също са с много мощно лечебно влияние, отварата от тях пречиства кръвта, помага на храносмилателния тракт и действа пикочогонно. 

Листата на билката ги познаваме, като рукула. Хапвайки ги на свежа салата с лимонов дресинг, вие помагате на организма да се събуди от зимната летаргия. 

Така вкусно си правите пролетно пречистване. 


Бъдете здрави и благословени!