Патладжаните са полезни при подагра и сърдечно съдови заболявания!

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)
Патладжаните са полезни при подагра и сърдечно съдови заболявания! Избрана

Родината на патладжана са тропичните райони на Индия, където расте и сега в диво състояние. Персийските търговци са го пренесли в Африка. В Европа достига чрез арабите – най-напред се разпространява на Балканския полуостров, след това в Западна Европа. 

Химичен състав 

В зависимост от сорта, от условията на външната среда и от приложената агротехника се наблюдава голямо различие в химичния състав на патладжаните. 

Плодовете на патладжана съдържат 6,89 – 13,5 % сухо вещество, 2,09 – 2,85 % захари и 0,19-1,75 % белтъчини. От захарите – гликоза, фруктоза и захароза, като преобладава гликозата. 

Горчивината на патладжана се дължи на гликоалкалоида соланин М(мелонген). Плодовете, които имат слабо горчив вкус, съдържат от 1,2 до 2,5 мг % соланин М (това не е отровния соланин, който познаваме по картофите). Съществува връзка между наличието му и оцветяването на външната част на патладжана. Обикновено плод с бяла вътрешна част не съдържа соланин М. ако известно време след разрязването на плода цветът му не се промени, соланин М липсва. При топло време и недостатъчна влажност на почвата соланинът в плодовете се увеличава. Горчивият вкус е сравнително слаб и поносим в не напълно зрелите плодове. 

В патладжана има малко количество витамин С – от 1,5 до 10 мг %, 0,63 мг никотинова киселина, 0,032 мг % витамин В1,  0,076 мг % витамин В2 и следи от каротин. Количеството на киселините на е високо и при различните сортове е от 0,18 до 0,22 %. 

Лечебните свойства 

Патладжаните са много полезни при лечение от атеросклероза и за предпазване от нея, тъй като спомагат за отделянето на холестерина от организма и довежда до значително намаляване на количеството му в кръвта и по стените на кръвоносните съдове. Наличието на голямо количество калий в патладжаните, който усилва работата на сърцето и спомага за изхвърлянето на течностите от организма, увеличава тяхната диетична ценност. Патладжаните се препоръчват за възрастни хора, болни от сърдечно съдови заболявания, особено при наличието но отоци, свързани със сърдечната недостатъчност. Освен това патладжаните са полезни при подагра, тъй като те увеличават отделянето на солите на пикочната киселина заедно с урината. 

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ДОБРИ!!!