Доматите - антибактериалната, „перуанска златна ябълка”

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)
Доматите - антибактериалната, „перуанска златна ябълка” Избрана

 

Доматите произхождат от Перу, Южна Америка. Местните много често ги наричат „перуанската златна ябълка”.  

 

Установени са над 6 диви вида, които са открити по тясната крайбрежна ивица между Еквадор и Чили. Културните форми са се развили по всяка вероятност между Перу и Еквадор. Известни са праисторически доказателства в полза на това предположение. 

Внасянето на доматите в Южна Европа е заслуга на испанците, които ги употребявали за храна още през XVI век. В останалата част в Европа към тях са се отнасяли с голямо недоверие, смятали ги за отровни и ги отглеждали като декоративно и лечебно растение. Като зеленчук започнали да ги използват едва в края на XVIII век. 

До освобождението в България те са били отглеждани от любители градинари и плодовете им се консумирали предимно зелени. 

Химичен състав   

Плодовете на доматите имат високи вкусови и хранителни качества. Съдържат витамини (В, С, РР и др.), провитамин А(каротин), захари, минерални вещества и органични киселини. 

Съдържанието на киселини (ябълчена и лимонена) е от 0,30 до 0,50%. Киселините се намират във вид на соли и само съвсем малка част от тях са в свободно състояние, което определя вкуса на доматите. 

От групата на полизахаридите интерес представляват пектиновите вещества. Те са около 3,5% от сухото вещество, но значението им  (особено на протопектина) за структурата и плътността на свежите плодове и за консистенцията на преработения продукт е голямо. Средното съдържание на пектин и от 0,14 до 0,23%. В плодовете на някои растения количеството на витамин С достига 60 мг%. Главният каротиноид, определящ цвета на доматите, е ликопинът. Доматите имат богат минерален състав  (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо) – общо от 0,44 до 0,86мг%

Лечебни свойства

Доматите се включват в хранителното меню на всички ни. Благодарение на витамините и калиевите соли, които съдържат, те се препоръчват за болни с нарушена обмяна на веществата, а също и при заболяване на сърдечно-съдовата система. Тъй като се отличават с по-нежна целулоза, те се използват за храна и при стомашно-чревни болести. 

Установено е, че пасираните домати и сокът им унищожават някои видове микроби, които причиняват сериозни възпалителни процеси в нашия организъм. Антибактериалното действие на пасираните сурови домати е по-силно, отколкото на изстискания от тях сок. Активността на фитонцидите в доматите е толкова висока, че те понякога се използват и в борбата срещу неприятелите по овощните растения. 

Бъдете здрави и благословени!