Хапвайте и пийте маслини и вино

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Всяка година милиони хора от нашата планета заболяват от грип. Когато болните достигнат голям брой, това вече е епидемия. Голямо значение за разпространението и развитието на заболяването и достигането му до епидемия има географското разположение на страните. Какво имам предвид? В Латинска Америка например грипните епидемии са почти непознати. Сред причините са топлият климат, малките температурни амплитуди, както и струпването на голяма част от хората около водни басейни. Солеността на океаните в тези региони е много голяма. Това допринася за йонизиране на въздуха, което е вид естествена инхалация. Морските соли съдържат кристална решетка, инактивираща вирусите, както и другите причинители. Населението на студените страни също боледува много по-рядко. Основната причина за това са студът и снегът - това е състоянието на водата във вид на кристали. Хората, живеещи на по-висока надморско равнище, също са облагодетелствани от ниска заболеваемост. Една от причините е вятърът, който създава добра вентилация на въздушните маси, както и наличието на озон. Голямо значение за силната имунна защита на човека има и пигментацията на кожата. Меланинът, който се образува в човешкия организъм, и неговото натрупване дават цвета на кожата. А цветът на кожата, съответно количеството натрупан меланин, е правопропорционално на имунната защита на индивида. От значение е и начинът на хранене. Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита. Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват. В момента се правят много медикаменти, чийто основен продукт е гроздето. Консумацията на подправки - канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация. Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън, лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация  води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия. Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна. Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.

 

 

По нови данни на Световната здравна организация случаите на зараза с новия грипен вирус по света са вече 1516, предаде Франс прес. Пети случай на зараза с новия грипен вирус беше потвърден във Франция, предаде Франс прес, цитирайки министърката на здравеопазването Розлин Башло. Тя уточни, че става дума за човек от района на Париж, чието състояние не буди безпокойство и който вече е напуснал болницата, в която са му били правени изследванията. Всички случаи на зараза на французи бяха в района на Париж и ставаше дума все за хора, които са се върнали от пътуване до Мексико, допълва Франс прес.

 Четирима души на френския карибски остров Сан Вартоломей бяха хоспитализирани заради опасения от заразяване с новия грип А (H1N1), съобщи ИТАР-ТАСС.

 Тримата пациенти, които неотдавна се завърнали от САЩ и от круиз по крайбрежието на Мексико, проявяват симптоми на грип. По информация на медицинските власти няма опасност за живота на пациентите.

 В Бруней над 200 британски туристи бяха сложени под карантина поради опасения от заразяване с новия грипен щам А (H1N1), след като на борда на самолета им бяха регистрирани трима души с повишена температура, съобщи ИТАР-ТАСС.

 Мярката се налага, тъй като всички пасажери идват от страна, в която има потвърдени случаи на новия грип, заявиха местните здравни власти. Туристите ще бъдат под засилено медицинско наблюдение в продължение на 10 дни.

 Здравните власти изпратиха медицински екипи до всички гранични пунктове на султаната и инсталираха специално оборудване за засичане на хора с повишена телесна температура. Същевременно Китай обяви, че вдига карантината, наложена на 23 канадски студенти, техен преподавател, както и на трима французи, един нигериец, един германец и един швейцарец, които бяха затворени в хотел в град Чанчун, столица на китайската североизточна провинция Цзилин. Нито един от хората в тази група нямаше симптоми на зараза с новия вирус, предаде Асошиейтед прес. Междувременно китайските медии съобщиха, че в редица китайски градове са се повишили с до 50 процента цените на анасона, предаде ДПА. Това е станало заради голямото търсене на анасон, за който китайците твърдят, че има противогрипни свойства.

 Досега анасонът се продаваше за 1,3 долара за килограм. Сега е скочил на 2,1 долара за килограм в някои градове. Екстракт от анасона има и в лекарството "Тамифлу" на швейцарската компания "Рош", което се оказа единственото ефикасно срещу новия грипен вирус A (H1N1).