Големи пожари в Стара Загора, Харманли и Варненско

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Пожарът в покрайнините на Стара Загора се е разпрострял на над 150 декара площ. Горят сухи треви, храсти и борова гора, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пожарът е в района над кварталите "Лозенец" и "Три чучура-север", над града се носи гъст дим, но за щастие посоката на вятъра не е към града и няма опасност от драстично замърсяване на въздуха над Стара Загора. Според очевидци се чуват и късане на кабели.

След подаването на сигнал на мястото веднага е изпратен противопожарен екип. При пристигането бе установено, че става дума за горяща около 50 дка борова гора. Цялата районна служба пожарна безопасност и защита на населението е мобилизирана. Сформиран е кризисен център с участието на областния управител Живка Аладжова. Тя е издала заповед, с която се мобилизират модулните подразделения на втора тунджанска механизирана бригада.

От РИОСВ са поставили мобилни станции в близост до пожара, с които измерват замърсяването на въздуха, за момента няма такива. В помощ на екипите на пожарната са и 25 души от община Стара Загора. На място са изпратени и водоноски осигурени от община Стара Загора. Допълнително притеснение създава силният вятър, който мени посоката си постоянно и така огнената стихия трудно може да бъде локализирана. Гасенето на пожара продължава, както и усилията той да бъде локализиран.

Междувременно обаче пламна и втори пожар в Стара Загора. Гори сметище в местността "Мандра баир". Там също заради опасността от замърсяване на въздуха са разположени мобилни станции на РИОСВ. Притесненията са в това, че трябва да бъдат изпратени сили и средства е гасенето му, което може би ще затрудни гасенето на първия голям пожар. Разпоредено е още да тръгне тежка техника от ВиК, която да направи просеки и по този начин да помогне на пожарникарите да локализират бушуващия вече два часа пожар.

Огнеборци от Стара Загора, Хасково и Варна гасят пожари на територията на трите области, съобщават от МВР.

Към 18.30 часа пожарникари и спасители участват в гасенето на общо 40 различни по обем пожара.

По-характерна са произшествията на територията на три области – Стара Загора, Хасково и Варна.

Към 15 часа в огнеборците в Стара Загора получили сигнал за пожар в местността "Зайчева поляна" в кв. "Лозенец" в областния град. Общата площ на пожара е 100 дка смесена гора от боров масив и широколистна гора. В късния следобед в гасенето вече участват, освен екипи служители от ОУ ПБЗН Стара Загора със 7 автомобила и 2 водоноски, и 25 души от общината, 40 служители от Държавното горско стопанство, както и модулни военни формирования с 40 военнослужещи. Силите и средствата за справяне с огъня са ръководени на място от оперативен щаб под ръководството на гл. инсп. Г. Иванов от областното управление за пожарна безопасност и защита на населението в Загора.

В област Хасково огнеборците гасят пожар в борова гора в с.Рогозиново община Харманли, за който е съобщено около 15 часа. В гасенето участват екипи с 6 специализирани автомобила.Към момента пожарът е обхванал площ около 200 декара иглолистна гора.

Втори пожар в Хасково е мобилизирал силите в землището на с.Горно Войводино, община Хасково, където горят блок със слама и лозя. В овладяването и потушаването на пожара, за който е съобщено в 13 часа участват екипи с 4 автомобила за пожарогасене. Към момента пожарът е локализиран на площ около 1500 декара, от които - 500 дка слама, 500 дка лозя, 5 дка широколистна гора и около 500 дка сухи треви.

Огън е възникнал и в широколистна гора край кв. "Йорданово", община Симеоновград, област Хасково. Огнеборци с 2 специализирани автомобила са изпратени за справяне с пожара, който към момента е обхванал около 300 декара широколистна гора.

Обстановката в област Варна е свързана с пожар в смесена гора (бор, акация и широколистна) между селата Слънчево и Банова. Към 18 часа пожарът е локализиран на площ около 370 декара, от които 270 дка смесена и 100 дка изоставени лоза. В гасенето са участвали 14 пожарникари с 5 автомобила за пожарогасене, 50 души от горските стопанства във Варна и гр.Суворово; 16 души от човека гасаческата група от с. Слънчево с 3 трактора с пръскачки, като допълнително се е включил целият личен състав на Трета Районна противопожарна служба – Варна, на чийто район е възникнал огънят. На мястото на произшествието остават да дежурят огнеборци с 2 автомобила за пожарогасене. /БГНЕС

Етикети :