Поне 10 депутати от ГЕРБ отиват в нова партия

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

На 31 август или 1 септември в Етрополе ще се проведе първата сбирка на бившите членове на ГЕРБ, които ще обсъдят учредяването на нова партия.

Учредителното събрание на новата политическа формация е насрочено за 22 септември и то ще бъде в НДК, съобщава в. "Труд".

"Няма да имаме лидер. Ще има Управителен съвет от 10-11 души и председател, който все пак да има правомощия да свиква заседания." Това казва Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в правителството "Борисов". Според него поне 10 са депутатите на ГЕРБ, с които е разговаряно и те имат нагласата да напуснат партията на Бойко Борисов и да направят своя независима група. Найденов отказа да назове имената им, тъй като смята, че върху тях ще бъде оказан натиск от страна на ръководството на ГЕРБ, за да не напускат.

Сред учредителите на новата формация са и бившите депутати от ГЕРБ Иван Димитров, Павел Димитров, бившият областен управител на Стара Загора Недялко Недялков и Емил Димитров. Сбирката ще се проведе именно в хотела, който всички в Етрополе казват, че е на Димитров.

"Това ще бъде нова формация, в която ще влязат млади и необременени. Аз лично настоявам да бъде въведена политическата лустрация, която да обхване периода от 1989 г. до днес. С това декларирам, че нито аз, нито колегите ми - бивши депутати, ще влезем някога пак във властта", пояснил Найденов. Новата формация ще стои в по-голямата си част в десния спектър. Тя още няма име, но в него няма да има думата "България". В момента се водят предварителни разговори с ВМРО и Движение "Модерна България" за бъдещи действия, обяви още Найденов. Според него тези формации са много близко като идеи и философия до все още неучредената партия на бившите ГЕРБ-ери. /БГНЕС