Паметникът на Съветската армия в розово с надпис "ИЗВИНЕТЕСЕБЕ"

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Паметникът на Съветската армия в София осъмна отново боядисан, този път войниците са в розово, предаде репортер на БГНЕС.

Отдолу има надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!". Орнаментът от едната страна на паметника е целият боядисан в розово. На срещуположната страна на паметника само една пушка е боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пише с големи букви: "Прага 68 България, извини се".

Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пише: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!.

От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пише: Прага` 68. Малко в розово са покрити и два от венците на алеята преди паметника. На мястото няма никакви хора, само една чистачка мете около паметника.

БГНЕС припомня, че днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

В знак на протест пък в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София. Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът. /БГНЕС

Етикети :