Днес е ден на прегръдката и почитаме Преп. Максим Изповедник

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

Имен ден празнуват: Агнеса, Максим, Максимилиан

Днес почитаме Преп. Максим Изповедник. Той е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.
Преп. Максим всеотдайно е защитавал чистата православна вяра и е бил верен последовател на Исус.
Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Всъщност, традицията се е зародила още през 70-те години на миналия век в САЩ. За жалост няма никакви данни, как е станало това, но впоследствие датата добива популярност и в Канада, Великобритания, Австралия, Германия и Полша.
Прегръдките могат да кажат много, дори когато хората не могат. Смята се, че по време на приятелското прегръщане всички обменяме душевна топлота.

На прегръдката са посветени не една и две кампании. Сред тях е и "Безплатни прегръдки", която може да се сметне за най-известната сред всички. В нея се включват хора, които прегръщат непознати на публични места.

Кампанията се провежда за първи път през 2004 г., когато един австралиец с псевдонима Хуан Мен започва да прегръща всички по улиците.

Според традицията на този ден могат да се подаряват прегръдки и на непознати хора!
Освен това днес по стар стил празнуваме един от големите народни женски празници – Бабинден!

Желая Ви прекрасен ден, изпълнен с много обич и прегръдки!