Днес е Тодоровден - Конски Великден

Даниела Минчева Написана от 

(5 гласа)
Днес е Тодоровден - Конски Великден Избрана

Той се отбелязва в първия съботен ден от Великия пост. Това означава, че всяка година празникът е на различна дата. През 2014 година той  съвпада с 8 март - световния ден на жената.

мен ден празнуват : Теодор, Теодора, Тодор, Тодора, Тодорка, Тошо, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея.

Теодор Тирон е християнин, който се е подвизавал в Римската империя през 4 век. По неговото време били предприети големи християнски гонения от страна на император Юлиан Отстъпник. Това били тежки години за християнството, но то оцелява и днес е основна религия в света.
Злият император – езичник решил да се изгаври с християните, като ги накара да нарушат своя Великденски пост. Той наредил да се напръска цялата храна на пазара с прясна кръв от жертвопринушения. Теодор Тирон обаче успял да узнае за пъкления план на владетеля и предупредил християните да не купуват нищо от пазара в този ден. Така намеренията на Юлиан Отстъпник завършили с неуспех.

Поради великата постъпка на Св. Теодор Тирон, неговата памет се чества именно в първия съботен ден от Великия пост, а също така и на 17 февруари, когато се счита, че е починал.

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото.

На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.

Честит Тодоровден!

Етикети :