Днес започват Коледните пости!

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)
Днес започват Коледните пости! Избрана

Рождественският пост, известен още като Филипов пост, започва след деня в памет на св. апостол Филип. Целта е ясна - християните, за да очистят своето съзнание чрез покаяние, постене и молитва, да задишат с чисто сърце, душа и тяло, и в тази кондиция и хармония да посрещнат раждането на Сина Божий.

Рождественският пост е въведен в Църквата по-късно от Великия (Великденския) пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя. Постни дни преди Рождество съществуват още от времето, когато се празнувало заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12-дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да отбелязва Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден.
В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да прецени силите си и готовността да пости. Църквата разглежда този акт като аскетичен подвиг, изискващ предварителна подготовка. И препоръчва отначало да се започне с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цялата година. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим. Приемането на блажна храна след дълги пости в празничните дни след литургията също трябва да става постепенно.
При постите съществуват шест степени на строгост: всичко освен месо; вкусване на риба; гореща храна с растително масло; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина); пълно въздържане от храна. В дните, когато се разрешава риба, е позволена и гореща храна, приготвена с растителна мазнина.

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Той е безполезен за онези, които не се въздържат от грехове... Вярващите знаят, че телесен пост, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, заживява със съзнание за собственото си превъзходство.
Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот.

Трябва да се въздържаме от месо  от всичко, което се приготвя с месо. От мляко, от яйца и от всичко, което се приготвя от тях - сирене, масло и др. От риба - всички видове. Изключват се черупчестите, като раци, омари, миди, морски таралежи, октоподи, калмари, охлюви и разни видове хайвер и др. От зехтин - има определени дни, когато се въздържаме и от зехтин (олио), с изключение на маслини, растително масло, халва, какао.

Въздържанието започва обикновено с тримирене - първите три дни се прекарват в пълно гладуване - без храна и дори вода. Тримиренето се спазва само от онези, които желаят и могат да го издържат. Някои християни го спазват три дни преди Коледа.

БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!