Днес е Денят на християнското семейство

Даниела Минчева Написана от 

(7 гласа)
Днес е Денят на християнското семейство Избрана

Църквата днес отбелязва въведение Богородично – празник, който отбелязва завеждането на (Дева) Мария в Йерусалим. Родителите оставят там тригодишното момиче да служи на Бог.

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка (то е разрешено на днешния ден) и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от трапезата и да благослови дома и семейството.

Денят на християнското семейство се отбелязва на 21 ноември и съвпада с Коледните пости и в този смисъл е разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове, стига те да са безгръбначни – те са разрешени през целия период на Коледните пости (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Може също да приготвите и ястие с охлюви. Ако направите постна питка, можете да я поднесете с мед, който също е разрешен по време на пост.

Отделете в този ден повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Покажете любовта си към децата си и към любимия човек, тя е в основата на всяко здраво семейство!

Бъдете Благословени!