Днес църквата почита Св. Сава

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)
Днес църквата почита Св. Сава Избрана

Имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка

Паметта на Св. Сава почита днес българската православна църква. Преподобни Сава Освещени е живял през VI век от Кападокийската област. На осем години отива в манастир, а на 18 години става монах в Йерусалим.
В източноправославната църква, този ден е посветен на светец мъж – Свети Сава.

В българските представи, Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема." и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.
"Сава" от старогръцки е „събота" (предвиждащ).

ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК НА ИМЕННИЦИТЕ!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!