Днес е Спасовден (Възнесение Господне)

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)
Днес е Спасовден (Възнесение Господне) Избрана

 

Имен ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасимира

 

Този празник се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

Българският народ тачи този празник строго за предпазване от градушка – жените не перат, не тупат, не предат, не шият. Според поверието,

на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.

Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви, наречени "русалийки", "русалци", "русалии". Представяли си ги като свръхестествени женски демони,

подобни на самодивите, които имали дарба да лекуват странни болести. Приема се, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Сутринта рано на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.

Празникът се тачи особено от бездетни жени, тъй като се вярва, че само срещу Спасовден те могат да се излекуват от безплодието. Жена, която не може да зачене,

трябва да преспи под растението, но с мъж, с когото няма кръвна връзка. Малко преди първи петли двамата хукват към селото, без да се обръщат назад.

Вярва се, че безплодието остава под росена, а зачеването в нощта преди Спасовден се смята за „магическо” и не се възприема като прелюбодеяние.

Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ! 

Още в тази категория: « Днес е Малка Богородица