Що е супа?

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Супата е една питателна и лесносмилаема храна. В нея се съдържат екстрактите, витамините на зарзаватите или на месото.

Мнозина имат грешното схващане, че от супата се пълнее. Не, супата раздразва апетита и храни със своето съдържание.

Ако това схващане бе наистина вярно, то тогава домашните животни щяха да се угояват с вода и щяхме да имаме много евтино месо!

При приготовление на супата трябва да се отбягва доливането на вода, а още в самото начало да се прецени колко супа е необходима за сервиране и колко ще се изпари през време на варенето. Ако е необходимо да се долива, то само вряща вода.

Месото за супа се слага винаги в студена вода. При варенето на повърхността се образува пяна, която трябва да се изхвърли със специална дупчеста лъжица, защото тя придава лош дъх на супата. Солта се слага, когато месото е почти сварено.

Бульонът от зеленчуци е много по-хранителен, благодарение на многото минерални соли, които се изсмукват от зеленчуците, отколкото бульонът, който е извлечен от месото на животните.

Месните бульони и супи служат като разтворяеща среда на по-тежките храни, които впоследствие сме погълнали, следователно те помагат за по-лесното всмукване на храната.

Много често, като се изхожда от възбуждащото действие на бульона, се смята, че бульонът е истинско хранително средство. Всъщност обаче хранителността на бульона е много ограничена, тъй като не съдържа в себе си най-главната съставна част на месото — белтъка. Но онова, което той съдържа, действа на нервната и храносмилателната система като хубаво, силно вино. Бульонът е добър като възбуждащо средство, но той никога не може да замени месото.

Месото и костите, предназначени за бульон, трябва само леко да се премият, но никога да не се оставят да стоят във водата дълго време, защото в такъв случай те губят много от своята хранителна стойност. За добиване на силен бульон месото и костите трябва да се слагат в студена вода, за да има възможност да се разтворят хранителните части от месото и костите преди да е закипяла водата, в която ще се варят. Ако искаме да получим слаб бульон, тогава слагаме месото и костите в кипяща вода. Сивата пяна, която се явява при варенето на бульона, не е нищо друго, освен разтопеният от студената вода белтък. Белтъкът е най-ценното хранително вещество, та и затова не е твърде добре да се премахва пяната на бульона. След като заври бульонът в тенджерата, се слага на  слаб огън да ври леко. Докато ври, тенджерата трябва да бъде покрита с капак, за да не се изпарява бульонът и да не Става нужда да се долива често, с което се намалява силата и качеството му.

Етикети :