"Вълшебната" содата за хляб

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)

Можете да си купите сода за хляб почти от всеки магазин и то на съвсем достъпна цена.

Освен обичайните неща, за които можете да я използвате има и много други, за които може би не подозирате. Тя може да реши много от проблемите, свързани с чистотата на дома и поддържането на добрия външен вид.

Ето няколко идеи как да използвате содата бикарбонат по необичаен начин.

Коса
* Смесете малко от содата с шампоана си и много лесно ще премахнете остатъците от прах или продукти за коса като пяна и лак.

* Бързоомазняващата се коса е неприятна и често се налага да се мие ежедневно, за да изглежда добре. Това не се препоръчва, но как да се справим с проблема, като избегнем миенето всеки ден? Можете да приложите суха баня със сода бикарбонат, в корените на косата и после да продължите със сешоар по обичайния начин. Така косата ще изглежда чиста, без да сте я измивали с вода и шампоан. Редувайте обичайния душ с хитринката със содата.

* Четките и гребените се замърсяват след известно време употреба. Полепени са с остатъци от пяна, лак и гел. Поставете ги в гореща вода с малко сода за няколко минути и ще ги извадите напълно чисти.
Кожа

* Ексфолиант за лице. Смесете малко сода с топла вода или лосион за лице и ще си направите прекрасен ексфолиант. Не прилагайте сила при втриването, просто нежно масажирайте лицето, за да не се нараните, вместо да се разкрасите.

* Сложете сода върху гъба и търкайте петите, лактите и други места, на които имате груба кожа, за да я отстраните.

* Разтворената сода в топла вода действа и като автършейв за мъже с чувствителна кожа.

* Направете си парна баня, за да почистите лицето си, като добавите към гореща вода малко сода и след това действайте по обичайния начин.

Уста

* Содата действа и като избелващо зъбите вещество. Просто поставете на четката си за зъби и втрийте леко, но не прекалявайте, за да не повредите емайла на зъбите.

Нокти
* Можете да омекотите кожичките със сода. Поставете ръцете си за няколко минути в топла вода с разтворена сода и ще омекотите кожичките, за да ги премахнете по-лесно.

Миризми

* Содата абсорбира миризмите. Премахнете неприятните миризми от килима с нея. Поръсете го със сода и я оставете за едно денонощие, след което почистете с прахосмукачка - лесно и ефикасно. Поръсете мебелите със сода, оставете 24 часа и отново почистете с прахосмукачка. Така ще премахнете неприятните миризми и от тях.

* Смесете малко сода с препарата за съдомиялната - така ще засилите почистващия ефект.

* Поставете сода в отворено пликче или кърпа в шкафове, в които се усеща неприятна миризма на мухъл. Действа ефективно и срещу миризма на нафталин.

Почистете

* Содата за хляб може и да чисти. Смесете я с малко вода, за да се разтвори и да не надрасква повърхностите, поставете от сместа на гъба и готово- безвреден и ефикасен, домашен почистващ препарат. Действа пракрасно срещу мазните, засъхнали петна по печката или загорелите съдове, както и за мръсно барбекю.

* Редовно почиствайте дъската си за рязане като втривате сода в нея, но само ако е дървена.

* Можете да използвате сода и за почистване на котления камък от главата на душа например.

Отпушете мивката

* Ако мивката ви не е много запушена, пробвайте да я отпушите със смес от сода и горещ оцет. Изсипете я в канала и оставете да подейства десетина минути. След това налейте вода. Ако не подейства, повторете.

Почистете среброто

* Никога не е приятно да видим, че цветът на любимото ни сребърно колие не е същия. Втрийте сода с пръсти или стара четка за зъби. Друг вариант е да пуснете среброто във вряща вода със сода за малко.

 

Етикети :