Магията на ябълковия оцет

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Точно както содата бикарбонат, ябълковият оцет има още много приложения в домакинството, освен познатите ни кулинарни Ябълковият оцет може да бъде полезен за кожата, косата, дома и дори за домашния любимец.

Хубавото е, че не е само ефективен, а и натурален продукт, който може да замести потреблението на вредни химикали в ежедневието ни.

Красота
* Коса - ябълковият оцет може да придаде на косата здравина и блясък. Измийте стара бутилка от шампоан и я напълнете с половин супена лъжица ябълков оцет и чаша студена вода. Изплаквайте косата си със сместа след всяко миене с шампоан.
* Лице - знаете ли, че ябълковият оцет може да помогне за регулирането на рН на кожата? Разредете ябълков оцет с две части вода и почиствайте лицето си с този разтвор и памучен тампон - като лосион. Можете да направите това вечер, след измиване на лицето. Мажете и старческите петна с оцета, за да избледнеят.
* Ръце и крака - често се случва да чувстваме ръцете и краката си уморени и подути след дълъг ден. Подарете си лесна спа терапия чрез втриване на ябълков оцет върху тях.
* Слънчево изгаряне - страдате от лошо слънчево изгаряне? Добавете чаша ябълков оцет във ваната си и стойте в нея 10 минути.
* Зъби - ябълковият оцет помага за премахването на петна от зъбите. Разтрийте ги директно с ябълков оцет и изплакнете.
* Афтършейв - напълнете бутилката с равни части ябълков оцет и вода и използвайте като афтършейв.
Здраве
* Отслабване и детоксикация - за да поддържате теглото си, рН баланса в организма и да се пречистите от токсини, добавете 2 супени лъжици ябълков оцет в един литър вода и я изпийте в рамките на деня.
* Висока температура - компресите с оцет са невероятно ефективни.
Ухапвания от насекоми – наложете памучен тампон, напоен с оцет върху засегнатото място и ще сложите край на сърбежа.
Дом и домашни любимци
* Почистване - смесете половин чаена чаша ябълков оцет с 1 чаша вода. Можете да използвате този разтвор за почистване на микровълнови печки, плочките в банята, кухненски повърхности, прозорци, стъкла и огледала. Освен почистващ, разтворът има и дезинфекциращ ефект.
* Против бълхи - разтрийте ябълков оцет върху кожата на вашия домашен любимец. Добавете малко ябълков оцет и към водата му. Напръскайте тапицираните мебели със смес от вода и оцет, за да държите бълхите далеч от тях.