Зелето - ценна храна и лекарство

Даниела Минчева Написана от 

(8 гласа)

У нас бялото зеле е широко разпространено. То се консумира през цялата година, като прясно и консервирано и заедно с фасула е едно от основните растителни храни.
Бялото зеле е богато с аминокиселини, захари, азотни вещества, минерални соли и витамини. Съдържа до 10,2 % сухо вещество, 4,5 % захари, 0,5 % белтъчни вещества, 0,7 % минерални соли, калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо и следи от йод, манган и други микроелементи. То съдържа и витамин С, който достига до 52 мг. %, а в по- малки количества каротин (провитамин А), витамин В1, В2, Р, РР и К.
Прясното зеле съдържа и фермента катепсин, който участва в разграждането и смилането на белтъчините.
Най-много белтъчини, захари и витамини се съдържат във вътрешните листа и кочана на зелето.

При приготвянето на кисело зеле не се унищожава витамин С и сокът му има ценни хранителни и диетични качества, тъй като много от разтворимите вещества и витамини преминават в него. Според съвременната наука, киселото зеле служи, като добро профилактично средство против скорбут. Зелето губи най-малко витамин С, когато се задушава на пара. При варене във вода значителна част отива във водата. При варенето и консервирането на зелето, съдържанието на каротина се променя слабо, но при пърженето при висока температура, то намалява чувствително.
Лечебни свойства.
Богатият белтъчен състав на зелето и особено ценните незаменими киселини, както и минералното и витаминното съдържание и най-вече на витамин С, го правят много ценна храна и лекарство. Бялото главесто зеле се използва с успех за лекуване на редица вътрешни заболявания, кожни обриви и други страдания. Със сок от прясно зеле се лекува успешно язва на стомаха и дванадесетопръстника. Това му лечебно действие се дължи на намиращия се в зелевия сок противоязвен фактор витамин U.
Зелевия сок се използва  в диетолечението на болни с хронични чернодробни и жлъчни заболявания. Зелето се препоръчва като диетична храна при болни, които имат свръх-дейност на щитовидната жлеза.
Съхранение в прясно състояние.
Бялото зеле се съхранява в прясно състояние, почти без загуба на витамините в продължение на 6 месеца. За съхранението се подбират добре оформени, плътни зелки.  Горните плътно прилепнали листа се оставят , за да предпазят зелето от  изпаряване на водата. Най-добре се съхранява при температура от 0-1 С при относителна влажност на въздуха 90 – 95 %. Зелето се нарежда на етажерки на 3 до 5 реда с кочана нагоре. Запазва се добре и когато се изскубне с корен и зелките, завързани по две, се окачат в суха и хладна изба. По-добре се запазват засадени в трап, широк 40 см., дълбок 40 см. И дълъг според нуждата, и се затрупат със слама и пръст.
Очаквайте скоро   „Как да консервираме зеле?”