Пиперките – ценна и здравословна храна

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)

В българската кухня пиперките са един от основния зеленчук, който влиза в състава на почти всички ястия.
Химичният им състав зависи от сорта и условията на отглеждане. Зелените пиперки съдържат от 7 до 13 % сухо вещество, от  3 до 6 % захари, предимно фруктоза, от 0,2 до 0,4 % киселини, от 1,2 до 1,9 % белтъчини.
Пиперките са богат източник на витамини, главно на витамин С и на каротин. Те съдържат 80 до 360 мг % витамин С и от 1,3 до 13 мг %каротин (провитамин А). в това отношение те превъзхождат всички зеленчуци, гроздето и останалите плодове, с изключение на черното френско грозде. Способността им да натрупват  голямо количество витамин С се дължи на обстоятелството, че в пиперките липсва ферментът, който го разрушава, а другите зеленчуци (тикви, моркови, краставици, патладжани и др.) го съдържат. Пиперките са 4 -5 пъти по-богати с витамин С от лимоните, при това в тях той е много по-стабилен. При двумесечното им съхраняване при обикновени условия в студено и тъмно помещение, обвити в хартия, съдържанието на витамин С се намалява незначително. Витамин С се съдържа повече около дръжката и затова при почистването им трябва да се отстрани само семенникът. При узряването на пиперките съдържанието им на киселини, захари и витамини се увеличава. Червените пиперки са по-богати на витамини и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. Особено богати на витамин С са сортовете Пазарджишка капия, Сиврия, Калинков и др., като витамин С се отличава с по-голяма устойчивост и при съхраняването им. При замразяването на чушките витамините се запазват сравнително добре, като по-добре се запазва в червените пиперки. 


Чушките, особено червените, жълтата сиврия и жълтите камби съдържат и значително количество витамин Р. В по-малки количества те съдържат витамините В1 и В2.
Лютивината на пиперките се дължи на веществото капсаицин, което възбужда апетита, като предизвиква отделянето на повече стомашен сок. Най-много капсаицин се съдържа по вътрешните стени на чушките и около семенниците. Лютивите пиперки общо взето са по-богати на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини.
По-добре е пиперките да се използват в салатите пресни вместо печени, за да не намалява съдържанието им на витамин С, което е най-ценната им съставна част. Пълнозърнест хляб със сурови пресни пиперки и сирене или яйца е вкусна и ценна комбинация.
Богатия и разнообразен химичен състав на пиперките ги прави много ценна храна както за здравия, така и за болния човек. Ето защо те се използват и в диетичното хранене на болни.


Съхранение.
В прясно състояние те се запазват обвити всяка по отделно в хартия, наредени в щайги, които се поставят една върху друга в сухо и хладно помещение. При опасност от измръзване се покриват. Така те се запазват съвършено пресни в продължение на 2-3 месеца, като съдържанието на витамини се намалява незначително.
Пиперките може да се запазят и без да се откъсват от стъблото, като се избират растения с повече плодове, изскубват се късно през есента с корен и се окачват в изба с корена нагоре. Червените пиперки се запазват по-добре от зелените.