Лимона – здраве от природата

Даниела Минчева Написана от 

(9 гласа)

Лимоните са един от най-отдавна използваните от хората плодове. Тяхната история датира отпреди 4000 години. Палеоботаниците откриват първите доказателства за съществуването на лимони в Южна Азия и Североизточна Индия, в близост до Хималаите. Лимоните са растели  и в плодоносните долини на Тигър и Ефрат. Археолози са открили върху стените на гробници в Долината на фараоните знаци, доказващи, че лимоните и техния сок са били употребявани от жреците в древен Египет като средство за балсамиране на мумиите.

Древните египтяни са използвали лимоните в лечителското изкуство по различни начини: като засилващ половото желание афродизиак и като средство като колики и температура. По онова време са вярвали – както и до днес в някои отдалечени области на Източна Турция, Близкия и Среден Изток, че употребата на лимони и лимонов сок представлява ефикасна защита от много отрови. Най-новите научни изследвания потвърждават това им действие.
Лимонът сам по себе си, смесен с пчелен мед, или в подходяща комбинация с други растения, е мощно енергизиращо и имуноукрепващо средство. За да оползотворим обаче цялата жизнена енергия, концентрирана в лимона, важно е да спазваме някои правила: как да избираме, съхраняваме и използваме енергийния плод.
За да можете да се насладите в пълна степен на здравословните вещества в този плод, трябва да спазвате при пазаруване някои правила:
•    Узрелите лимони се познават по това, че не са корави и кората им е светложълта и с блясък. Ако изглеждат матови и по тях се забелязват  зелени петна, това е знак, че не са напълно узрели.
•    Ако цветът на кората е интензивно, до кафеникаво жълт, а плодът е много мек на пипане, това означава, че е презрял. Същото важи и когато кората има удебелявания, сбръчкана е и напукана. Имайте предвид, че колкото по-бледожълта е кората, толкова по-кисел е плодът. Ако предпочитате по-сладки плодове, трябва да избирате лимони с по-интензивно жълт цвят на кората.
•    Тъй като лимоните в повечето случаи ги пръскат с химикали за да ги предпазят от вредители, трябва да го имате в предвид и по възможност да купувате необработени. В случай, че можете да си го позволите, снабдявайте се с екологично чисти лимони. За по-сигурно измивайте целите плодове с хладка вода, после прибавете някакво миещо средство ( примерно течен сапун), измийте и след това изплакнете със студена вода.

Съхранение.
•    При стайна температура лимоните могат да се запазят без да променят качеството си 8 до 10 дни. Ако искате да ги запазите по-дълго време е препоръчително да се сложат в хладилника. Не бива да се притискат един до друг, оставете място около тях. Така може да останат свежи повече от месец.
•    Лимоните може да бъдат замразявани за една година. Сокът на изстисканите лимони се разпределя във формички за лед, за да може винаги да имате под ръка сок. След размразяване сокът е свеж, сякаш току - що изцеден.
•    Другия начин за съхранение във фризера е лимонът  да се обели и нарежи на парченца, преди да се замрази дълбоко. След това се вакуумира в подходящи найлонови торбички.
•    Третия начин е да замразите цели необелени лимони, които по-късно можете да превърнете в сок. След размразяването плодовете омекват и се изстискват много лесно.
Употреба.
Когато искате да изстискате сока на лимона, той трябва да е топъл да е при стайна температура. Когато плодовете са пресни, от тях се получава по-голямо количество сок.
Сложете лимоните върху твърда повърхност и ги търкаляйте, като ги натискате с ръка. Използвайте механична цитропреса. Повече сок ще получите, ако оставите лимона, за няколко минути в топла вода с температура 40-50 С.

Лимонената кора.
Ако разполагате с химически необработени лимони, може да използвате кората им по различен начин.  За тази цел преди изстискване обелете кората, така че да няма по нея от бялата част  - тя е много горчива и дори малко количество от нея, попаднало в яденето, може да направи неприятен вкуса. След обелване кората се нарязва на лентички. Най-добре е да ги сложите върху амбалажна хартия да съхнат два-три дена. После ги приберете в памучна торбичка и ги закачете на сухо и проветриво място.
Преди използването на сушените лимонени кори ги накиснете във вода. Те могат да се използват така както и пресните.
В следващи материали, ще ви представим рецепти за сладко или конфитюр от лимонени корички и още много други рецепти за здраве.