Практични съвети, за практични жени – ІІ

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)
Практични съвети, за практични жени – ІІ Избрана

1.    Най-подходящи сосове за различните видове ястия:
– към вареното месо – сос от хрян;
-     Към кебапчета и шишчета – сосът трябва да е наситен, гъст и силно подправен;

-    За постните ястия – млечни сосове с яйца и масло, при вегетарианство - силно подправени зеленчукови сосове.
-    Към пилешкото и кокошето месо и други меса – бял сос с яйца и масло, отиват също зеленчукови, като примерно гъбен сос, доматен сос и т. н.
2.    Горещите сосове са по-вкусни, ако се приготвят с месен, рибен или гъбен бульон, с който се разреждат яйчено-маслената или сметановата смес.
3.    Студените сосове, които се приготвят с майонеза, зеленчукова марината, както и с плодове, винаги имат за основа запържено до златисто брашно.
4.    Кейкове не се пекат никога на силен огън, защото отгоре прегарят, а вътре остават сурови. Те се пекат в умерена, предварително загрята фурна. След изпичането е необходимо кейкът да не се изнася на хладно място, защото ще спадне, а да остане на топло в кухнята, където е изпечен.
5.    Миризмата на спарен хляб в кутия за хляб ще изчезне, ако стените й се избършат със смес от равни части вода и оцет.
6.    Когато домакинята чисти пресни картофи, ръцете й няма да потъмнеят, ако предварително ги намаже с оцет и ги остави да изсъхнат, без да ги бърше.
7.    Мазни петна върху кухненската печка се почистват лесно, като се посипят обилно със сол, когато печката топла, и после се изтриват с грапавата страна на домакинската гъба.
8.    Дъната на загорели съдове( тенджери, тигани и др.) могат да се почистят много добре, ако се посипят с дебел пласт сол и се оставят 3-4 часа. След това се изчистват лесно.