Лечебните свойства на сливите и как да ги изсушим!?

Даниела Минчева Написана от 

(7 гласа)
Лечебните свойства на сливите и как да ги изсушим!? Избрана

По съдържание на желязо, калий, натрий и магнезий сливите не отстъпват на прасковите и смокините.

 Високото съдържание на калий в този прекрасен плод и благоприятното му съотношение с натрия има лечебен ефект при болните от воднянка. Характерно за витаминния състав на сливовите плодове е тяхната наситеност с Р-активни съединения, както и голямото количество витамин В2 и каротин. 

Сливите съдържат голямо количество пектинови вещества – от 0,41 до 1,88%. Около 67% от тях са разтворим пектин, а 33%-протопектин. Омекването на сливите при презряване и при продължителен престой след беритбата е свързано с намаляването на протопектина. 

Сливата се препоръчва за хора, които страдат от лениви черва. С най-голяма популярност се ползват сушените сливи, целулозата и захарните съединения на които усилват перисталтиката на червата. Запарките и компотите от сушени сливи са известни като меко слабително средство. Разхлабващо действат 10-12 сушени плодчета, взети 3 пъти на ден преди хранене. 

Сливите спомагат за отделянето на холестирина от организма и се препоръчват при атеросклероза и при заболяване на жлъчния мехур. 

Полезни са при хипертония и заболяване на бъбреците, тъй като калиевите соли спомагат за извеждането на водата и солта от организма. 

ХАПВАЙТЕ СЛИВИ, ЗА ЗДРАВЕ!!! 

Как да си направим сушени сливи? 

За сушене се използват преди всичко плодове от типа на кюстендилската синя слива. Преди да се поставят за сушене, добре е сините сливи да се поставят 2-3 минути в пепелна вода (смес от дървена пепел и вода), след което да се измият много добре с чиста вода. Така се получават многобройни фини пукнатини по кожицата, които улесняват изпаряването на водата и ускоряват сушенето. 

Когато сливите се сушат във фурна, пещи или специални сушилни, първите 8 часа се поддържа температура 50-55 С, която след това се повишава на 60-65 С и се поддържа така още 8 часа. Сливите се изваждат, оставят се да престоят едно денонощие и отново се сушат при температура 75-80С. след около 8 часа те са напълно изсушени. 

На слънце плодовете се сушат 8-10 денонощия. Качествени сушени сливи се получават, когато се сушат комбинирано – 5 денонощия на слънчево и проветриво място и след това 10 часа във фурна при температура 70-75С. 

От 100 кг пресни плодове се получават около 28 кг сушени сливи. 

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ! 

 

Още в тази категория: « Мармалад от тикви